Bouillabaisse


Portioner: 10

Ingredienser:

ca 2 kg fisk av olika slag, t ex rödtunga, gös, vitling, helgeflundra, makrill!

6 kokta havskräftor

30 kokta musslor

1 skivad purjolök

2 hackade gula lökar

4 skalade tomater

2 krossade vitlöksklyftor

1 dl god olivolja

1 kvist timjan

2 msk hackad persilja

1 lagerblad

rivet skal av 1/2 apelsin

2 kuvert (1 g) saffran

2 liter fiskbuljong

4 dl vitt vin

salt

1 krm vardera: vit- och kajennpeppar

Tillagning:

Rensa fisken och skär den i bitar. Tag huvud, fenor och stjärt från den rensade fisken. Tillsätt 2 l vatten, salt, en grovt skuren lök, en skalad potatis, en morot och persilja och låt det sjuda under lock i ca 1 timme. Sila buljongen så att den blir klar och fin och ställ åt sidan. Fräs löken i olivoljan i en rymlig gryta. Tillsätt tomater, vitlök och kryddor. Häll på fiskbuljongen och koka upp. Lägg i fiskbitar med fast kött, t ex gös, makrill och helgeflundra. Sjud ca 5 minuter. Lägg ner musslor och fiskar med lösare kött, t ex rödtunga och vitling. Tillsätt vin och sjud soppan ytterligare 5-6 minuter. Lägg i havskräftorna, hela och låt dem bli varma. Smaksätt soppan med mera salt och peppar och persilja. Servera soppan med vitt bröd och aioli.

Tid: Mellan

Testa även: