Hummersoppa


Portioner: 4-5

Ingredienser:

1 kokt hummer

1 msk matolja

1 dl cognac

50 g morötter

50 g gul lök

15 dl vatten + 2 fiskbuljongtärningar

2 dl torrt vitt vin

1 lagerblad

1 krm timjan

persiljekvistar

1 msk tomatpuré

1 krm kajennpeppar

salt och vitpeppar

1 msk mjukt smör eller margarin

1 msk vetemjöl

Garnering: finstrimlad salladskål

hummerkött

Tillagning:

Klyv hummern. Ta bort magsäcken och tarmen och ta ut allt kött. Knäck klorna och ta ut köttet. Lägg allt kött åt sidan. Stöt allt skal i en mortel och hacka inkråmet fint. Lägg skal, inkråmet i en gryta med het matolja och fräs några minuter. Häll på het cognac och tänd på. (Ha ett lock till hands att lägga på grytan om lågorna blir för stora.) Skala morot och lök och hacka dem fint. Blanda ner i grytan med fiskbuljong, vin, kryddor och tomatpuré. Låt soppan koka 15 minuter och sila den i en kastrull. Rör smör och mjöl till en mix och red av soppan. Låt soppan sjuda ytterligare 5 minuter. Lägg finstrimlad salladskål i sopptallrikarna och fördela hummerköttet ovanpå. Häll soppan runt garneringen.

Tid: Mellan

Testa även: