Bergsjökräftor


Arten Astacus Leptodactilus är den sort som är mest lik vår Svenska flodkräfta. De är lagom hårda och lättskalade. Tack vare sin långsamma tillväxt får de även ett godare kräftkött och kräftsmör än sina mer snabbväxande kusiner.

Kräftinformation
Kalk
Små vita pillerliknade saker är en kalkreserv vid ömsning av skal.
Knaster
Ibland kan sandliknande korn som knastrar förekomma det kan mycket väl vara kalkkristaller som bildas vid skalömsning.
”vita maskar”
”Vita maskar” är sädesledare som kommer på hanarna när de ska fortplanta sig. (Vi slutar fiska men ibland kommer några med p.g.a. svår kontroll, dock gör vi stickprov när säsong för fortplantning närmar sig. Helt ofarligt att äta, men är lätt att ta bort. Fortplantning är vid olika säsonger beroende på land och fiskeperioder.
Hårdhet
Hårdheten på skalen varierar efter land och art. Ett slags yttre skelett som varierar i hårdhet. Ibland är skalet för mjukt och det är när kräftan ömsat skal precis och är då inte så skyddat som när de precis innan skalömsning haft skalet länge och förhårdnat.
Storlek
Alla våra kräftor är märkta med ”cirka antal” som sedan ska matchas med vikt. En inom branschen vedertagen tabell för benämningar, speciellt för importkräftor, är som följer:

10-15st / kg = Extra Stora eller Super Jumbo
16-22st / kg = Stora eller Jumbo
24-30st / kg = Normal eller Regular

Utomlands finns inget minimimått.

I Sverige och Vättern finns 10 cm som minimimått. I de andra sjöarna i Sverige saknas minimimått.
En kräftas längd mäts från huvudets spets till utdragen stjärts tipp.

Färska Turkiska kräftor, mellanstora

Innehåller: Cirka 15 st kräftor, kokta och pastöriserade.
Avrunnen vikt 500g netto.
Ingrediensförteckning: Kräftor* [Astacus leptodactylus],
Dill lag: vatten, salt, krondill och socker.
*Fiskade med tinor och fällor i Turkiska bergssjöar.
Producerad i Turkiet
Art.nr: 331505
Bnr Coop: 53532