Ugnsbakad lax med citronpesto
Portioner: 4
Ingredienser:
0,6 kg eller 4 portionsbitar laxfilé
olivolja
2 st citroner
salt och peppar
2 msk pesto, röd eller grön, på burk
1 dl parmesanost, färskriven
0,6 l matvete
1 knippa (burk funkar) grön sparris
olivolja
citronskal, rivet, från 1/2 citron
1 ask cocktailtomater
salt och peppar
färsk gräslök
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja.
2. Skär citronerna i skivor och täck botten och kanten på formen med citronskivor. Lägg i laxfilén och strö på salt och peppar. Bred röd pesto över laxen och toppa med riven parmesan. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
3. Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen (ca 15 minuter). Skär sparrisen i mindre bitar.
4. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och lägg i bulgur, citronskal,sparris och tomater och rör om. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Dekorera med klippt gräslök.