Hotel Horns Kräftaladåb


Portioner: 4

Ingredienser:

1 kg tinade kräftor

6 bladgelatin

3 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

2 lagerblad

1 msk dillfrö

saften av 1/2 citron

2 dl vitt vin

2-3 finhackade dillkvistar

citronskivor

dillmajonnäs

Tillagning:

Skala och rensa kräftorna, ta vara på allt kött. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp vattnet med lagerblad, dillfrö och buljongtärning. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i buljongen. Ta från värmen och blanda med citronsaft och vin. Sila och mät upp 5 dl lag, späd ev. med vatten. Blanda ned den hackade dillen så snart lagen är sval, men ännu inte börjat stelna. Ta fram en 1-liters form. Fyll på med en bottenskyla av lagen. När den börjar stelna, lägg kräftstjärtar (med den vackraste sidan neråt) tätt ovanpå. Slå över mer av den tjocknande gelen och fortsätt varva kräftkött, innanmäte och lag tills allt gått åt. Ställ formen i kylen, helst över natten. Doppa formen snabbt i hett vatten och lätta aladåben från kanterna med hjälp aven vass kniv. Stjälp upp och garnera med citronskivor. Servera med en sås av hälften majonnäs och hälften gräddfil smaksatt rikligt med hackad dill.

Tid: Mellan

Testa även: